darmflora

Het immuunsysteem zit grotendeels in de darmen en in de darmflora. De darmbacteriën (darmflora) zijn onontbeerlijk voor onze gezondheid. Als er voldoende goede bacteriën in de darmen zitten hebben ziekteverwekkers nauwelijks kans. De uitspraak: “De dood zit in de darmen” is niet voor niets.

Darmflora is de verzamelnaam van zowel de goede als de slechte bacteriën die in de darmen met elkaar samenleven.

Deze enorme variatie van bacteriën in de darmen helpt met het verteren van voedsel en het bewaken van je gezondheid.

Wij hebben de darmflora hard nodig voor de spijsvertering, de stoelgang en voor het immuunsysteem.
Bij een gezonde darmflora is de hele darmwand bezet met darmbacteriën, de slechte bacteriën kunnen dan geen klachten veroorzaken. De goede en slechte darmbacteriën zijn dan met elkaar in evenwicht.

Als de darmflora verstoord is, ontstaan er lege plekken op de darmwand. Dan kunnen de slechte bacteriën zich vermenigvuldigen en klachten veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Wat is GOED voor de darmfora?

Vezelrijke voeding – zoals groente en fruit
Zo weinig mogelijk dierlijke producten
Consumptie van vlees, zuivel en eieren vertraagt de werking van de darmen. Door die vertraging is je voeding langer onderweg en kan er een proces van ‘rotting’ in de darmen ontstaan. Bovendien bevatten vlees en zuivel bacteriën die schadelijk zijn voor de darmflora. En alsof dat nog niet genoeg is, produceren deze bacteriën ook nog eens giftige stoffen: endotoxinen.

Waterrijke voeding en voldoende drinken
De bacteriën in je darmen hebben een waterrijke omgeving nodig om goed te functioneren. Uitdroging kan leiden tot verstopping en dus tot vertraging van de stofwisseling. Daarom is het belangrijk om waterrijk voedsel te eten zoals verse groenten en fruit en daarnaast ook voldoende te drinken.

Goed kauwen en niet te veel eten
Voordat je voedsel in de darmen komt heeft het al een hele weg afgelegd. Hoe beter je kauwt, hoe efficiënter het hele proces van stofwisseling. Met kauwen maak je je eten vloeibaar – je maag en je darmen kunnen alleen met dit vloeibare eten uit de voeten. Ongekauwde delen komen er later vrijwel onveranderd weer uit. Als je goed kauwt zul je bovendien ook niet snel teveel eten omdat je verzadigingsreflex dan goed werkt. Als je te grote hoeveelheden voedsel tegelijk door je spijsverteringskanaal ‘jaagt’, zal het ook ten koste gaan van een goede stofwisseling.

Eet gefermenteerde producten
Gefermenteerd voedsel zoals rode wijn, zuurkool (of andere ingelegde groente), zuurdesembrood, miso of tempeh bevat melkzuurbacteriën. Dit zijn precies de bacteriën die je graag wilt hebben en die een gezonde darmflora creëren. Dit wordt ook wel probiotica genoemd. Eigenlijk vlieg je op deze manier nieuw personeel in. Als je medicatie hebt gebruikt (bijvoorbeeld antibiotica) is het belangrijk om je darmen opnieuw te ‘bevolken’ met deze goede bacteriën.

Overdrijf je hygiëne niet
We zijn een beetje bang gemaakt voor bacteriën en dus willen we alles ontsmetten. Toch zijn bacteriën ook onze vrienden, zoals je hebt gezien. Leef dus wel hygiënisch, maar maak je omgeving niet te steriel. Wie een gezonde darmflora heeft, hoeft niet bang te zijn voor schadelijke bacteriën – die worden in je darmen wel onschadelijk gemaakt. Een lichaam dat regelmatig blootstaat aan verschillende bacteriën is veel weerbaarder.

Neem voldoende rust
Door ons leef- en eetpatroon geven wij onze darmen vaak nauwelijks rust. Zelfs net voordat we gaan slapen, gaan we nog weer wat eten, waardoor je darmen ook in de eerste uren van de nacht nog weer aan het werk moeten. Voor een gezonde darmflora is ook rust belangrijk. Koester dus je nachten en ga bij voorkeur met een lege maag naar bed.

Wat is NIET goed voor de darmflora?

Antibiotica
Soms is het niet te vermijden en is het levensreddend: antibiotica. Maar het probleem van antibiotica is dat het niet heel selectief is in het doden van bacteriën. Het gaat dus ook ten koste van de goede bacteriën in je darmen. Wees dus terughoudend met het gebruik van antibiotica en gebruik na afloop gefermenteerd voedsel met probiotica.

De overheid heeft een website gewijd aan “ga voorzichtig om met antibiotica”: www.daarwordtiedereenbetervan.nl

(Chronische) stress

Vrije radicalen

Enkele geneesmiddelen zoals bv pijnstillers, cortison, laxeermiddelen

Infecties

Gifstoffen uit het milieu

Verkeerde voeding: suiker, teveel vet, te weinig ballaststoffen, te laat en te haastig eten, voeding additieven

Vermijd de combinatie vet en zoet
Wie zoet voedsel (vooral fruit) combineert met vet voedsel (bijvoorbeeld noten of olie) zal snel last krijgen van een opgeblazen gevoel. Dat komt omdat suikers veel sneller opgenomen kunnen worden in je lichaam dan vetten. Maar het mengsel van vetten en suikers in je darmen remt de opname van de suikers, waardoor die gaan gisten in je darmen. Eet daarom altijd eerst het zoete en pas daarna het vetrijke voedsel.

Vermijd geraffineerde suikers
Geraffineerde suikers komen je lichaam binnen zonder vezels en of andere voedingsstoffen. Daarmee brengen ze je darmen in een onbalans en voeden ze schadelijke schimmels zoals candida. Bij suikerrijke voeding zoals fruit, hoef je daarvoor niet bang te zijn.